Essense hubkes

WIJ BAKKEN ONZE JAARLIJKSE HUBKES OP 3 NOVEMBER!!

  • Hubkes naturel
  • Hubkes met anijs
  • Hubkes met rozijnen

BESTEL ZE TIJDIG VIA ONZE WEBSITE OF IN DE WINKEL.

De feestdag van Sint-Hubertus, een volksheilige die in Essen nog steeds wordt gevierd met Hubertusbroodjes of Hubkes. De broodjes gaan dan ook als zoete koek over de toonbank.

Een ‘hubke’ of een Sint-Hubertusbroodje is de naam voor zacht pistoletje of kadetje dat op Hubertusdag door een priester van de Rooms-katholieke Kerk gewijd wordt. Het eten ervan is een traditioneel  gebruik in de Noorderkempen.

Het brood wordt gewijd in naam van Sint-Hubertus en gegeten op diens feestdag, 3 november. Vroeger namen de kerkgangers ook wel zelf een broodje mee om het te laten wijden. Het moest, na de wijding, droog worden opgegeten alvorens men iets anders mocht eten. Volgens het bijgeloof zou het eten van dit brood  bescherming bieden tegen razernij en hondsdolheid.

Sommige mensen maken er nog steeds een gewoonte van om een hubke in een lade van de kast te bewaren. Het blijf daar liggen tot er de volgende november een nieuwbakken hubke komt, dat dan ook weer een jaar wordt bewaard. Zo wordt het gezin beschermd tegen ziekten.

 

 

Wij zijn met verlof vanaf zondag 12 mei tem maandag 27 mei